Siapa saya…

Blog ini dibina untuk para guru dan pelajar untuk memperoleh maklumat atau bertukar-tukar maklumat tentang mata pelajaran Prinsip Perakaunan.

 

Sekian, terima kasih.

56 thoughts on “Siapa saya…

  1. cgu boleh bagi x fomule utuk meghafal mcammane nak igat jlan kerja prinsip akaun, seperti kunci kira-kira nd jurnal, saye agak lemah la, sye harap cikgu boleh, membantu saye,…….

  2. salam,

    baguslah lan, usaha ko ni…semoga mendapat banyak manfaat kepada semua. smoga diberkati selalu.

    terima kasih atas semua bahan yg leh di download.

  3. Tahniah Cikgu Azlan adakan blolg ni. Saya cikgu PA dan selalu buka blog guru-guru yg berkaitan untuk kongsi pasal P&P dan Alhamdulillah amat membantu terutama dlm mencari soalan past years dan untuk buat projek PA. Saya juga sarankan anak murid saya juga utk mencari maklumat di blog Cikgu Azlan, Cikgu Sila dan Cikgu Narzuki.

    Sebenarnya ramai juga yg berpengalaman tapi mkn ada yg tak berapa mesra ICT seperti saya, jadi mungkin perkongsian ilmu tu tak berapa meluas.

    Terima kasih cikgu untuk usaha yang murni ni. Sesungguhnya ilmu yang bermanfaat adalah ilmu yg disebarkan dan dipergunakan orang ke arah kebaikan.

    • Aset dan Belanja = debit
      Liabiliti, Ekuiti dan Hasil = kredit
      buat lejar sampai siap, imbangkan 30 April baki h/b hingga baki b/b. Utk i.duga, tgk lejar, baki b/b tu dok sebelah mana. kalau baki b/b debit, kat i.duga pun debit. dan sebaliknya…

    • folio ting 4 10 markah, tingkatan 5 pun 10 markah. so kerja kursus semua 20 markah. exam bertulis ada lagi 80 markah. sbb tak hantar yg form 4, so tinggal lagi 10 ja… 10+80 = 90 markah lagi boleh dapat. so do your math… nak dapat A pun boleh

  4. ckgu thanks saya dah imbang, saya der tengok contoh pelarasan yang ckgu bg tapi saya x tau nk wat imbangan terselaras cmne dari contoh yang ckgu bgi tu…

  5. Saya ucapkan tahniah atas semua usaha cikgu.Blog ini banyak membantu guru dan pelajar akaun seperti blog cikgu narzuki dan cikgu sila.Teruskan usaha kita perlu tenaga guru2 muda seperti cikgu.

  6. Selamat sejahtera cikgu, saya ahli baru. Harap tinggal yang dekat 1 bulan sebelum SPM ini dapat memperoleh ilmu yang penting drpd cikgu.
    Terima Kasih.

  7. Selamat Sejahtera cikgu, saya ingin bertanya beberapa soalan:
    1) saya mengalamai masalah tidak cukup masa semasa menjawap kertas 2 p.akaun, bagaimanakah untuk fix masa dengan betul dan sempat untuk check?
    2) seelok-eloknya guna pen atau pensel untuk menjawab kertas akaun?

    Terima kasih.

  8. Assalamualaikum.. Saya seorang usahawan yang memerlu didikkan dalam dunia akaunting. Suka dgn blog ini, mudah kandungan dapat di kemaskini lagi. Mudahan ada ketegori untuk usahawan newbie.

    Terima Kasih

  9. terbaekkkkk, saya hadiahkan solawat kepada cikgu. semoga mendapat pahala dunia dan akhirat..kerana zakat ilmu adalah dgn mengajarkannya kepada orang lain . salam

  10. Salam cikgu, saya nak tanya. Saya dah buat kerja kursus ni sampai imbangan duga, last mnit cikgu akaun kami suruh letak diskaun niaga pada urusniaga berdokumenkan invois. jadi jurnal, lejar kami semua kacau bilau. lepastu saya nak tnya bagi dokumen nota kredit/debit kan ade tolak diskaun niaga tu, tu diskaun niaga drpada yg pembekal bagi waktu beli tu ataupun diskaun niaga untuk pulangan jualan/belian ?

    • ya, bila awak tambah diskaun niaga pada invois, jurnal belian dan jurnal jualan, bayaran kepada/dari pemiutang/penghutang, lejar yg terlibat semua kena tgk balik, adjust RM dia. nota kredit, pastikan kadar diskaun sama pada waktu beli bagi pembekal atau pelanggan yg sama.

  11. adakah markah kertas 3 boleh menjejaskan keputusan SPM? saya ada buat disscussion dengan kawan-kawan tapi masih sukar untuk membantu saya. macam mana ye? mohon penjelasan.

  12. assalamualaikum… cikgu nak buat senarai pelarasan pada tarikh imbangan????? harap cikgu boleh membantu… terima kasih …

    • maklumat dari jurnal jualan dan belian, pul jualan dan pulangan belian serta jumlah diskaun dari buku tunai. penerimaan dan pembayaran penghutang dan pemiutang dari buku tunai juga.

  13. Assalammualaikum, Cikgu saya ingin bertanya. Saya sekarg ni Form 5. Kerja Kursus Form 4 yg tahun lalu saya belum hantar lagi. Kalau hantar tahun ni, masih boleh terima ka cikgu?

  14. assalammualaikum,,cikgu saye tgh buat kerja kursus akaun 2015,,sye nk tnye,,kalau hutang ragu kt. nk letak dekat mane,Penyata pendapatan or kunci kira-kira,,,??
    kalau buku tunai runcit nk letak dekat Penyata pendapatan or kunci kira-kira,,,??
    Kedai komputer SELES tu komponen ape?? & ltak dkt mane Penyata pendapatan or kunci kira-kira,,,??

    • wslm. hutang ragu akan masuk dalam PP, bergantung kpd pengiraan sama ada hasil atau belanja… peruntukan hutang ragu akan masuk ke kkk, tolak daripada penghutang di asset semasa

  15. Hello. I’ve found your site very helpful. Do you have any spm predictions? And do you have any suggestions on other blogs for other subjects? Maybe a teacher you know? Thank you very much.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s